Ursprung

Posted by admin - February 17th, 2011

Har du någon gång funderat över klockor och deras ursprung? När användes den första klockan och vem uppfann den? Ja, den frågan har länge förbryllat forskare världen över och troligtvis kommer mysteriet kring klockan och dess ursprung fortsätta att förbrylla länge. Man vet nämligen inte när klockor uppfanns, bara att det är en av våra äldsta uppfinningar.

Det man med säkerhet vet är att en klocka i form av ett solur användes i Egypten redan år 3 000 f.Kr och att vattenur och timglas användes redan år 1 500 f.Kr.

Ett solur är en form av klocka som mäter tiden med hjälp av solen. Man sticker ner en pinne i marken och kan då med hjälp av dess skugga avgöra vilken tid på dygnet det är. Det var den stora Obelisken i Egypten som troligtvis var en av världens första klockor.

Ett timglas och ett vattenur fungerar enligt samma princip och har länge använts som en pålitlig klocka. Sand eller vatten rinner från en position till en annan genom en smal öppning. Man mäter tiden från det att sanden eller vattnet börjat rinna tills dess att vattnet eller sanden runnit klart.

Idag använder vi klockor av olika ändamål. Rolex, Breitling och Omega är exempel på klockor vars märke är exklusivt och i sådana fall är klockor en tidsmätare, en statussymbol och en fin accessoar. Klockor av märken Rolex, Omega eller Breitling är ofta dyrare än andra klockor och inte sällan får du en livstidsgaranti när du köper en sådan.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Blog Home